A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

ABC szerint > Sajt - wyw.hu

Tartalom:

sajt.wyw.hu

A 6 legfontosabb olasz sajt – II. rész
A 6 legfontosabb olasz sajt – II. rész
http://www.mindmegette.hu/a-6-legfontosabb-olasz-sajt-ii-resz-44936

Irány Dél-Olaszország, Nápoly környéke, itt van a pizza és a mozzarella őshazája. Manapság már elterjedtebb a tehéntejből készült mozzarella, régen kizárólag bivalytejből készítették a mozzarellát. A mozzarella egy közepesen lágy sajt, frissen kerül forgalomba folyadékba dobozolva vagy vákuumba csomagolva. Tésztája fehér színű, rugalmas, semleges ízű...

www.mindmegette.hu
A 6 legfontosabb olasz sajt | Mindmegette.hu
A 6 legfontosabb olasz sajt | Mindmegette.hu
http://www.mindmegette.hu/a-6-legfontosabb-olasz-sajt-44260

Mintegy 400 eredettvédett olasz sajt létezik, ebből választottunk ki a hatot. Elsőként a Gorgonzola, a Parmigiano és a Mascarpone jöjjön, majd a második részben a Mozzarella, a Pecorino és a Ricotta következik.

www.mindmegette.hu
A bor és a sajt házassága
A bor és a sajt házassága
http://www.style.hu/noimagazin/stilus/gasztronomia/etelek/A_bor_es_a_sajt_ha ...

Tárgyalás utáni könnyed falatozás? Céges buli? Baráti összejövetel? Egy ízlésesen összeállított sajttállal, valamint a jól megválasztott borokkal mindig osztatlan sikert fogunk aratni.

www.style.hu
A francia sajtok
A francia sajtok
http://www.kfki.hu/chemonet/hun/teazo/sajt/francia.html

A francia tejgazdaság a legváltozatosabb példáit adja a tejértékesítésnek, mert részben a fejlődés, részben a természeti adottságok folytán minden vidéken más és más a tejértékesítés módja, egyik vidék fogyasztási tejet szállít, másutt vajat készítenek, és sok vidék sajtjáról nevezetes Franciaországban. Olyan sok helyen foglalkoznak sajtkészítéssel, hogy a különféle francia sajtok száma több mint 400. Nem szabad azonban azt gondolni, hogy mindezt uradalmak és tejvállalatok bonyolítják le. A vajat még ma is nagyrészt kisgazdaságokban állítják elő, a sajtgyártás pedig még inkább kisgazdaságokban, ú. n. ferme-ekben fejlődött ki, ezért főképpen olyan sajtokat gyártanak, amelyekhez nem kell különleges berendezés. Egyes sajtok megfelelő érlelő pincében készülnek, ezért ezeknek készítése ott fejlődött ki, ahol ilyen pince rendelkezésre áll. A természeti adottságokon kívül nagy szerepe volt a sajtok kialakulásában a készítők találékonyságának, ügyességének és főképpen kitartásának.

www.kfki.hu
A Gruyere a legjobb a világon
A Gruyere a legjobb a világon
http://www.deluxe.hu/legjobb-sajt-2010-gruyere/20100319

Továbbra is felülmúlhatatlanok az európai sajtok, a 2010-es egyesült államokbeli sajtvilágbajnokságon a svájci Gruyere bizonyult a legjobbnak.

www.deluxe.hu
A Pálpusztai sajt története
A Pálpusztai sajt története
http://palpusztaisajt.hu/tortenelem.html

A Pálpusztai sajt eredetével kapcsolatban több feltevés is ismert. Az egyik szerint kezdetben juhtejből készítették és nagyobb mérete volt. Később átváltoztatták a ma megszokott formára és áttértek a tehéntejre. A sajt eredetével kapcsolatos másik feltevés szerint Heller Pál az 1890-es években alapította meg sajtgyárát Budapesten, a Kerepesi úton. Ez volt a Derby Sajt- és Vajtermelő Rt. Itt alkották meg a Derby és a Pálpusztai sajtot is.

palpusztaisajt.hu
A sajt csíziója
A sajt csíziója
http://www.bellacafe.hu/2010/06/23/a-sajt-csizioja/

Az emberi társadalom kialakulása idején történhetett – amint azt svájci kőkorszaki leletek bizonyítják –, hogy a befogott állatok tejéből először készítettek sajtot. A sajtkészítés mesterségének ilyen korai ismeretére a mindennapok szükségletei adják a magyarázatot; a bőségesen rendelkezésre álló tejből könnyűszerrel állíthattak elő kezdetleges szilárdabb anyagot, ami később azután a sajt lett.

www.bellacafe.hu
A sajt élettani hatásai
A sajt élettani hatásai
http://www.ovartej.hu/index.php?menu=2&almenu=1

A csontritkulás világszerte népbetegség, Magyarországon minden tizedik ember ebben a betegségben szenved, még ha nem is tud róla. Különösen nagy a veszély a változó korban lévő nők esetében - ezért jó ha tudják, hogy a tej és tejtermékek fogyasztásával megelőzhető a csontritkulás. Az étrend meghatározó szerepet játszik a fogszuvasodás kockázatában (a kiváltásában) és a megelőzésében is. A tejtermékek közül a sajtról bizonyosodott be, hogy a benne lévő összetevők (savófehérje, zsírféleségek, kalcium, foszfor) védőhatásúak a fogszuvasodással szemben...

www.ovartej.hu
A sajt helye a táplálkozásban
A sajt helye a táplálkozásban
http://www.ovartej.hu/index.php?menu=2&almenu=4

A sajtnak jellegzetes íze és aromája van, amelynek étvágygerjesztő hatása elősegíti az emésztőnedvek kiválasztását és ezáltal az elfogyasztott táplálék megemésztését. A táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek nagy jelentőséget tulajdonítanak a sajtnak a felnőttek táplálkozásában. Véleményük szerint mindenki asztalán ott kell lennie, de különösen azok számára fontos, akiknek munkája nagy energiaigénnyel jár, így például a sportolóknak.

www.ovartej.hu
A sajt szerepe az egészséges táplálkozásban
A sajt szerepe az egészséges táplálkozásban
http://www.pannontej.hu/hu/sajt-es-egeszseg.php

A sajt táplálkozás-élettani értékét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy tejből készül, amiről pedig tudjuk, hogy rendkívül hasznos és tápláló eledelünk. A sajt koncentrált formában különböző mértékben tartalmazza a tej értékes összetevőit. A sajt fontos a csontok számára. Sajtfogyasztás és a szív-érrendszeri betegségek megelőzése...

www.pannontej.hu
A sajt története
A sajt története
http://hu.wikipedia.org/wiki/A_sajt_t%C3%B6rt%C3%A9nete

Wikipédia: Nincs arra perdöntő bizonyíték, hogy a sajt honnan származik, de Európában és a Közel-Keleten a római uralom alatt terjed el. A valószínűsíthető időpontok az első sajtkészítésre Kr. e. 8000 és Kr.e. 3000 közé tehető (amikor háziasították a juhokat). Az első sajtokat a közel-keleten élő nomádok vagy a közép-ázsiában élő nomád türkök készítették. Az állati eredetű bőrtartókban és a felfújt belső szervekből készült tárolókban már az ősidők óta tartottak élelmiszereket.

hu.wikipedia.org
A sajt története - www.ovartej.hu
A sajt története - www.ovartej.hu
http://www.ovartej.hu/index.php?menu=1&almenu=1

Egy görög monda szerint a sajtkészítés mestersége úgy jutott el az emberekhez, hogy Apollón és Küréné nimfa fiát, Arisztaioszt, a mirtusznimfák, Hermész gyermekei, megtanították, hogyan kell a tejet megalvasztani, sajttá érlelni. Arisztaiosz a tudományt másoknak is továbbadta, s hálából istenként tisztelték. Az emberiség a klasszikus értelemben vett sajtokat is régóta ismeri: készítésük lényege, hogy oltóanyagot adnak a tejhez, és így alvasztják meg. Ilyen oltóanyag lehetett a levágott borjú gyomrából kivett tejalvadék, a bogáncs virágzata, a vadsáfránymag, vagy a fügefa nedve.

www.ovartej.hu
A sajtkészítés ABC-je
A sajtkészítés ABC-je
http://www.olvass.hu/index.asp?page=reszletek&id=89

A nagyszabású - elméleti és gyakorlati ismereteket egyaránt bőséggel közlő - tüzetes tárgyalásmódú, monografikus fölépítésű kiadvány a történeti áttekintés után a tej nyerésének, minőségbiztosításának és -vizsgálatának módjait veszi számba. A szerzők ezután térnek rá a sajtkészítés technológiájának ismertetésére, először általános folyamatot írva le, utóbb gyártmányfajták szerint részletezve a tudnivalókat (pl. túró, friss sajt, lágy sajt, nemespenésszel érő, félkemény, reszelni való sajtok, illetve juh- és kecskesajtfajták).

www.olvass.hu
A sajtkészítés története
A sajtkészítés története
http://www.pannontej.hu/hu/sajt-tortenet.php

A sajtkészítés első tárgyi bizonyítékát a svájci kőkorszakbeli cölöpépítmények leletei között találták, amely egy kivájt, szitaszerűen átlyuggatott eszköz volt. Ez a házi sajtkészítéshez Svájcban ma is használt sajtformákhoz igen hasonló. Ma már nem lehet hitelesen megállapítani, hogy hol, mikor és hogyan jöttek rá először a sajtkészítés módjára...Feltehető, hogy a sajtkészítést különböző időben és helyeken a különböző népek egymástól függetlenül találták fel.

www.pannontej.hu
A sajtok világa
A sajtok világa
http://www.mindmegette.hu/a-sajtok-vilaga-12434

Tengernyi féle és fajta, ízű és állagú sajtot találunk a világban. Vannak, akik mesterfokon művelik a sajtkészítést, és nem csak étkezéseik, de kultúrájuk szerves részévé vált ez az ezerarcú csoda, a sajt. Mi, akik többnyire trappista, emmentáli, mackó és ömlesztett kemping sajton nőttünk fel, bizony kapkodjuk a fejünket, ha egy jól felszerelt sajtos pult előtt megállunk. Szerencsére ma már itthon is találunk olyan üzleteket, ahol válogathatunk a francia, svájci, holland, olasz, görög vagy más népek specialitásaként ismert költemények között. Következzen most egy rövid bevezetés a sajtok világába!

www.mindmegette.hu
A sajtról / Sajt és bor
A sajtról / Sajt és bor
http://www.pannontej.hu/hu/sajt-es-bor.php

Pannontej - A sajtkultúra - a borkultúrához hasonlatosan - ősidőktől fogva a gasztronómiai kultúra szerves része. E két csodálatos emberi produktum között sok a rokon vonás, hiszen mindkét fajtából a legizgalmasabbakat gondosan érlelik, kezelgetik, ápolják, míg végül elérik teljes nagyszerűségüket. Bár a bor és a sajt általában jól érzik magukat egymással, azért nem mindegy, hogy melyik sajtfajtát melyik borral fogyasztjuk.

www.pannontej.hu
Amerikai sajttorta
Amerikai sajttorta
http://www.szarvasimozzarella.hu/recipe3.html

Szarvasi Mozzarella receptek - Amerikai sajttorta recept.

www.szarvasimozzarella.hu
Appenzeller (sajt) - Wikipédia
Appenzeller (sajt) - Wikipédia
http://hu.wikipedia.org/wiki/Appenzeller_%28sajt%29

Az Appenzeller egy svájci félkemény sajt. A Säntis nevű hegy körüli vidék szolgáltatja a természetes nyers tejet, amelyből az Appenzeller sajt készül. Napjainkban az Appenzeller Käse GmbH és további 70 sajtüzem Appenzell, Thurgau és Szt.Gallen kantonban állítja elő (az éves előállított mennyiség 8622 tonna). Nevét a kelet-svájci Appenzell kantonról kapta. Több, mint 700 éve ismerik ezt a sajtfélét. A középkorban a Szt. Galleni szerzetesek tizedként kapták az appenzelli termelőktől. Egy ebből az időből származó hivatalos okmány említi először a sajtot (1282).

hu.wikipedia.org
Appenzeller® Switzerland
Appenzeller® Switzerland
http://www.appenzeller.ch/

Az Appenzeller® Switzerland hivatalos honlapja.

www.appenzeller.ch
Az olasz sajtok
Az olasz sajtok
http://elitkonyha.shp.hu/hpc/web.php?a=elitkonyha&o=M5GWoAFXBd

Az olasz sajtok. Bevezető. Parmesan. Gorgonzola. Mozzarella. Fontina. Fromadzo. Gressonay. Mascarpone. Pecorino. Ricotta. Asiago. Crescenza ...

elitkonyha.shp.hu
Az oltó készítése
Az oltó készítése
http://grocceni.com/recept/1893zilahyolto.html

"Nagyon ritka eset, hogy "oltó"-ra szükség legyen, de a hol kell, nagyon jó, ha tudják készíteni. Sajtokhoz szükséges leginkább. A juhtenyésztõknek az egyszerû sajt készítésénél elmaradhatatlan anyag az oltó. (Zilahy Ágnes 1893.)

grocceni.com
Oldal leírása
sajt.wyw.hu: Sajt katalógus - sajtok és bor, sajtkészítés, receptek, Magyar, Francia, Olasz, Spanyol sajtok, sajtos receptek, sajtkészítők, sajtreceptek. Rántott, füstölt, házi sajt.
Gyűjteményünkben 189 válogatott sajt témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Szponzorált linkek
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Csevegő
Aktív linkek: 189 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 1 | Linkre kattintás összesen: 26973