Kecskehttp://kecske.wyw.hu/ [Egyesületek, klubok, szervezetek][Események, programok] [Hírek, cikkek, érdekességek][Kecske betegségek] [Kecskefajták][Kecskehús][Kecskés ételek, receptek][Kecskés fórumok, blogok][Kecskés mesék, játék, vers][Kecskesajt] [Kecsketej, kecskefejés][Kecsketenyésztés][Kecsketúró] [Képek, videók][Külföldi oldalak][Magyar tenyésztők, kecskefarmok][Szakirodalom, könyvek][Vásárlás, kecske termékek]  Egészséghttp://egeszseg.wyw.hu/ [Adatbázisok][Alapítványok - Szervezetek][Alternatív [Adatbázisok][Alapítványok - Szervezetek][Alternatív gyógymód][Baba - Mama][Betegápolás - Otthonápolás] [Betegségek][Egészség portálok][Egészséges életmód] [Egészséges táplálkozás][Egészségpénztárak][Egészségügyi fórumok][Egészségügyi hírek, cikkek][Fogászat - Fogorvos] [Gyógyászati segédeszközök][Gyógymasszás][Gyógyszerek - Gyógyszergyártók][Gyógyszertárak Budapesten] [Gyógyszertárak vidéken][Gyógytorna][Kórházak Budapesten] [Kórházak vidéken][Oktatás - Szakképzés][Orvosi műszerek] [Orvosok][Rendelőintézet - Klinika][Szenvedélybetegségek][Tanácsadás][Természetgyógyászat][Újság - Folyóirat] [Vitamin][Víztisztítás][Weblinkek][Wellness - Fitnesz]  Bor, borokhttp://bor.wyw.hu/ [Bor klubok][Borászati kellékek][Borászatok][Boréttermek, borozók][Borkalauz][Borrendek][Borturizmus][Fórumok, blogok] [Kiállítások, fesztiválok][Kiegészítők, ajándékok] [Magazinok, újságok][Portálok][Szakirodalom][Szaküzletek, kereskedések][Szervezetek, szövetségek][Szolgáltatás]  Receptekhttp://receptek.wyw.hu/ [Cukrászok][Ételfutárok][Fűszerek][Gasztronómia - Érdekességek][Gasztronómia - Hírek, cikkek][Gasztronómia - TV, műsorok][Gasztronómiai lexikon][Hasznos tippek, tanácsok] [Humor - Vicc][Könyvek, magazinok, DVD][Magyar konyha] [Nemzetek konyhája][Oktatás, szakképzés][Programok, események][Recept - Fórumok][Receptek, ételek][Receptkereső oldalak] [Rekordok][Szakácsok][Táplálkozás][Terítés, tálalás][Ünnepi receptek]  Vásárláshttp://vasarlas.wyw.hu/ Wyw kategorizált linkgyűjtemény, vásárlás, online vásárlás témaörben, az alábbi főbb kategóriákban: [Ajándék - Vásárlás] [Akciók - kedvezményes vásárlás] [Aukciók] [Autósboltok, autóvásárlás] [Állatkereskedés, kisállatkereskedés] [Áruház - Vásárlás] [Biobolt - Egészség] [CD, DVD, video- és audiokazetta] [Diszkontáruházláncok] [Divat, ruházkodás, vásárlás] [Építőipar - Vásárlás] [Fogyasztóvédelem] [Fotó- optika] [Hipermarketek] [Hobbi] [Ingatlan] [Könyv] [Kozmetikum, parfüm] [Mobiltelefon, telefon] [Online vásárlás] [Óra, ékszer] [Sport] [Számítástechnika] [Vásárlási hitel] [Vásárlási szokások] [Vásárlási tippek] [Vegyesbolt, vegyeskereskedés] ...  Webshop, webáruházakhttp://webshop.wyw.hu/ [Ajándék][Antenna][Állateledel][Bababoltok][Barkácsboltok] [Bérelhető webáruház][Bútor][CD, DVD][Disco Technika] [Egészség][Ékszerboltok][Élelmiszer][Épitőipar][Esküvő] [Fényképezőgép, video][Gép, szerszám][Illatszerek, parfüm] [Írószer, irodatechnika][Italboltok][Jármű és közlekedés] [Játék][Kereskedelem][Kerti gépek, eszközök][Könyvesboltok] [Lemezboltok][Mobiltelefon - Telefon][Munkaruha, munkavédelem][Műszaki cikk][Otthon Lakás][Pizza Rendelés][Ruha - Cipő] [Ruházat][Sport, hobbi][Számítástechnika][Szépségápolás] [Webshop készítés]  Bio, biotermékekhttp://bio.wyw.hu/ Wyw katalógus bio kategóriában, az alábbi főbb témakörökben: [Bio élelmiszer] [Bio termékek] [Biobolt] [Biogazdálkodás] [Biopiac] [Bioüzemanyag] [Egészséges táplálkozás] [Egyesületek, szervezetek] [Életmód] [Hírek, cikkek] [Szakirodalom] ...  Mezőgazdasághttp://mezogazdasag.wyw.hu/ [Agrár fórumok][Agrárinformatika][Agrárkamarák] [Agrárportálok][Apróhirdető portálok][Állategészségügy, gyógyszerek, vitaminok][Állattenyésztés][Biotermesztés] [Egyéb érdekességek][Egyesületek - Szövetségek] [Erdőgazdálkodás][Európai Unió][Feldolgozóipar][Filmek - Videók][Földművelésügyi hivatalok][Gazdaboltok][Gépek Javítása - Szervíz - Alkatrész][Gépek, berendezések, eszközök][Időjárás előrejelzés][Kemikáliák][Kereskedelem] [Kutatóintézetek][Mezőgazdasági kerítések][Mezőgazdasági kiállítások][Mezőgazdasági múzeumok][Nemzetközi szervezetek][Növénytermesztés][Oktatás - Szakképzés][Öntözéstechika] [Őstermelők - Kistermelők][Pályázat, pályázati tanácsadás] [Permetezés - Növényvédelem][Raktározás - Raktártechnika] [Szakirodalom - Könyv][Szövetkezetek][Takarmány - Takarmányozás][Terméktanácsok][Termőföld][Vetőmag]  Egészségvédelemhttp://egeszsegvedelem.wyw.hu/ [Baba rovat][Betegségek][Betegségmegelőzés][Diéta] [Egészségi szervezetek][Egészségügyi portálok] [Egészségügyi reform][Egészségvédelem][Gyógynövények] [Haj] [Kórházak Budapesten][Kórházak vidéken][Lelkisegély] [Orvosi műszerek][Pszichiátria][Pszichológia] [Szanatóriumok][Szűrőállomások][Táplálékkiegészítők] [Természetgyógyászat]  Grillhttp://grill.wyw.hu/ Wyw tematikus katalógus grill, grillezés témakörben, az alábbi főkategóriákban: [Barbecue szószok] [BBQ oldalak] [Fórumok] [Fűszerek] [Grill étterem - Budapest] [Grill étterem - Vidék] [Grillezett bárány, marha, sertés] [Grillezett halak] [Grillezett szárnyasok] [Grillezett zöldségek, gyümölcsök, egyéb] [Grillpác] [Grillsütők] [Hasznos tippek, tanácsok] [Kerti grillezés] [Könyvek] [Programok, rendezvények] [Receptek] [Saláta ötletek kerti partikra] [Szakmai, hivatalos oldalak] [Szállások grillezési lehetőséggel] [Újdonságok, érdekességek]  Süteményhttp://sutemeny.wyw.hu/ Wyw tematikus webkatalógus sütemény, sütemények témakörben az alábbi főkategóriákban: [Aprósütemény receptek] [Csokoládés sütemények] [Diétás sütemények] [Diós, mákos sütemények] [Érdekességek] [Fánkok] [Gyümölcsös sütemények] [Könyvek, magazinok] [Kuglófok, kalácsok] [Mézes sütemények] [Muffin] [Népek receptjei] [Palacsinták] [Piték] [Pogácsák] [Rétes] [Sós sütemények] [Sütemény receptek] [Sütemény rendelés] [Sütés nélkül] [Sütési eszközök, kellékek] [Sütis blogok] [Tippek, trükkök] [Torták] [Ünnepi sütemények, desszertek] ...  SajtCentrumhttp://www.sajtcentrum.hu/ Sajt-Centrum Plusz Kft. - Sajt & Gasztronómiai Nagykereskedés és webáruház.  Kiss Házi Sajt Manufaktúrahttp://www.kisshazisajt.hu/ Ifjúkorom kedvenc sajtja a parenyica volt, de ekkor még csak szlovák parenyicát lehetett kapni. Nem gondoltam ilyenkor még arra, hogy sajtokkal fogok foglalkozni, főleg a növénytermesztésben dolgoztam és rövid időre a vendéglátás világába is betekinthettem. A Gondviselés úgy hozta, hogy szüleim rendszerváltás után visszaadott birtokain gazdálkodtunk, kiegészítve az állattenyésztéssel. A tej csökkenő felvásárlási ára miatt egy idő után úgy döntöttem, magam dolgozom fel a tejet. Feleségemmel együtt itthon készítettük a sajtokat. Kiss Ferenc - 5516 Körösladány, Batthyány u. 27.  Kiss Házi Sajt - Képgalériahttp://www.kisshazisajt.hu/index.php?page=gallery Kiss Házi Sajt Manufaktúra - Képgaléria: sajtok, birtok, események, életképek.  Pálpusztai Sajthttp://palpusztaisajt.hu/ A Brevico Kft sajtüzeme 2004 szeptemberében kezdte meg működését Gödöllőn. A vezetőség már ekkor több mint tíz éves tapasztalattal rendelkezett a pálpusztai sajt gyártásával kapcsolatban. Pálpusztai történelem, hogyan készül, hogyan fogyasszuk, díjak.  Sonkás sajtos pirítós és más sajtos érdekességek!http://vendeg.postr.hu/megmentonk-a-sajt Milyen sajtos ételek vannak? A vendéglátás sarkalatos kérdése, hogy konyhánkban milyen alapanyagokból főzőcskézzünk ? Milyen ételrecept szerint egészséges, ízletes az étel? A élelmiszerek összetétele pontosan meghatározható, de az egyes összetevők fogyasztásának ajánlott napi mennyiségét folyamatosan módosítják. Ami tegnap még tökéletes volt, az ma magasnak számít, de a jövőben megint jó érték lehet (pl.: koleszterin, D-vitamin, ...). Vendéglátásról, konyháról és receptekről a Vendég a háznál oldalon részletekbe menően is olvashat! Olvasson utána a sajtos témának.  Eru Hungária Sajtgyártó Kft.http://www.eru.hu/ Az ERU Hungária a hagyományos Camping tömlõs és Mackó sajt minõségének fejlesztése mellett, új termékekkel is jelentkezett az évek során a hazai piacon, úgy mint pl. a Servitas vagy Flamenquito márkanevû sajtok, melyek a magyar sajtok ízvilágához nagyon hasonló holland recepturájú termékeket képviselik a cég portfoliójában. A folyamatos fejlesztések eredményeként a hagyományos régi termékek is megújultak, és megjelentek a hazai áruházak polcain a Camping márka szeletelt és kördoboz variációi is.  Bokri juhsajthttp://www.hiksz.hu/ Bokor község gyönyörű természeti környezetben, ipari üzemektől mentes területen, Nógrád megyében fekszik, ahol több, mint öt éves fejlesztés eredményeként működik a HIKSZ gazdasága.  A sajtról / Sajt és borhttp://www.pannontej.hu/hu/sajt-es-bor.php Pannontej - A sajtkultúra - a borkultúrához hasonlatosan - ősidőktől fogva a gasztronómiai kultúra szerves része. E két csodálatos emberi produktum között sok a rokon vonás, hiszen mindkét fajtából a legizgalmasabbakat gondosan érlelik, kezelgetik, ápolják, míg végül elérik teljes nagyszerűségüket. Bár a bor és a sajt általában jól érzik magukat egymással, azért nem mindegy, hogy melyik sajtfajtát melyik borral fogyasztjuk.  Pannontej Zrt.http://www.pannontej.hu/ A Pannontej Zrt. 1998. júliusában alakult, két tejipari vállalat, a Répcelaki Sajtgyár Rt. és a Zalatej Rt. összevonásával. A társaság fő profilja a sajtgyártás, tulajdonosa 95 %-ban a francia Bongrain S.A., mely Európa egyik legnagyobb, komoly hagyományokkal bíró sajtgyártó cége, s a világ 28 országában van jelen. A Pannontej Zrt. piacvezető márkái a Pannónia, a Medve, és a Karaván. A márkák számos díjjal büszkélkedhetnek, közülük a legkiemelkedőbb a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy elnyerése.  A sajt szerepe az egészséges táplálkozásbanhttp://www.pannontej.hu/hu/sajt-es-egeszseg.php A sajt táplálkozás-élettani értékét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy tejből készül, amiről pedig tudjuk, hogy rendkívül hasznos és tápláló eledelünk. A sajt koncentrált formában különböző mértékben tartalmazza a tej értékes összetevőit. A sajt fontos a csontok számára. Sajtfogyasztás és a szív-érrendszeri betegségek megelőzése...  Sajtok csoportosítása, sajttípusokhttp://www.pannontej.hu/hu/sajt-tipusok.php Szakember szemével nézve a sajtok igen sokféleképp csoportosíthatók, de a fogyasztó számára sajtvásárláskor a sajt íze és állománya a legfontosabb döntési szempont. Az ízválaszték rendkívül széles skálán mozog. Lehet gyenge, könnyű, más étellel könnyen harmonizáló, avagy erős, fűszeres, esetleg csípős, mely az adott ételnek markáns, mással össze nem hasonlítható ízhatást kölcsönöz. A ma már itthon is széles választékból minden fogyasztó megtalálhatja a számára legkellemesebbet.  A sajtkészítés történetehttp://www.pannontej.hu/hu/sajt-tortenet.php A sajtkészítés első tárgyi bizonyítékát a svájci kőkorszakbeli cölöpépítmények leletei között találták, amely egy kivájt, szitaszerűen átlyuggatott eszköz volt. Ez a házi sajtkészítéshez Svájcban ma is használt sajtformákhoz igen hasonló. Ma már nem lehet hitelesen megállapítani, hogy hol, mikor és hogyan jöttek rá először a sajtkészítés módjára...Feltehető, hogy a sajtkészítést különböző időben és helyeken a különböző népek egymástól függetlenül találták fel.  Veszprémtej Zrt.http://www.veszpremtej.hu/ A társaságnak két üzemében folyik ma termelés. A veszprémi üzemegységben a Bakony márkaernyő alá tartozó camemberteket, panírozott termékeket, napi termékeket (tej, tejtöl, kefir, joghurt plusz), és túrókrémeket, valamint a piacvezető Tihany Camembert családot gyártják. Keszthelyen pedig a Sajtroppancs termékcsalád, túrók, a körözöttek, és a vaj készül.  Gasztronómia / Receptekhttp://www.veszpremtej.hu/index.php?pid=25 Veszprémtej - Receptek: Camemberttel és aszalt szilvával töltött pulykamell, Sonkás-camembertes szendvics, Camembert-saláta szőlővel, Gombás – camembertes melegszendvics, Camembert-es pulykasaláta...  Cheese.comhttp://www.cheese.com/ Mindent a sajtokról, a sajt mint tápláló élelmiszer, receptek, sajttípusok...  Sajt - Wikipédiahttp://hu.wikipedia.org/wiki/Sajt A sajt savanyított vagy felfőzött tejből, préseléssel, vagy anélkül készülő étel. Általában tehén, kecske, juh vagy bivaly tejéből készül savanyítással vagy felfőzéssel. A sajttejet általában rövid idejű hőkezeléssel pasztőrözik, amelynek során a patogén mikroorganizmusok elpusztulnak, majd oltóenzimmel és speciális baktériumtenyészettel beoltják, gyakran fűszerezik és érlelik. Az ókortól kezdve világszerte ismert és kedvelt, egészséges tejtermék. A világon több száz féle sajtot gyártanak.  Sajt enciklopédiahttp://www.eszemiszom.hu/m.asp?D=EN&R=saj eszemiszom.hu - Sajt enciklopédia. Sajtfajták, sajttípusok.  A sajtok világahttp://www.mindmegette.hu/a-sajtok-vilaga-12434 Tengernyi féle és fajta, ízű és állagú sajtot találunk a világban. Vannak, akik mesterfokon művelik a sajtkészítést, és nem csak étkezéseik, de kultúrájuk szerves részévé vált ez az ezerarcú csoda, a sajt. Mi, akik többnyire trappista, emmentáli, mackó és ömlesztett kemping sajton nőttünk fel, bizony kapkodjuk a fejünket, ha egy jól felszerelt sajtos pult előtt megállunk. Szerencsére ma már itthon is találunk olyan üzleteket, ahol válogathatunk a francia, svájci, holland, olasz, görög vagy más népek specialitásaként ismert költemények között. Következzen most egy rövid bevezetés a sajtok világába!  Kecskesajt - Wikipédiahttp://hu.wikipedia.org/wiki/Kecskesajt Kecskesajt minden olyan sajt, ami kecsketejből készül. Nem sokkal azután, hogy a kecskét háziasították, már készítettek a pásztorok a tejéből sajtot, tartósítás végett. A kecsketejből hasonlóan készül a sajt, mint a tehéntejből.  A sajt történetehttp://hu.wikipedia.org/wiki/A_sajt_t%C3%B6rt%C3%A9nete Wikipédia: Nincs arra perdöntő bizonyíték, hogy a sajt honnan származik, de Európában és a Közel-Keleten a római uralom alatt terjed el. A valószínűsíthető időpontok az első sajtkészítésre Kr. e. 8000 és Kr.e. 3000 közé tehető (amikor háziasították a juhokat). Az első sajtokat a közel-keleten élő nomádok vagy a közép-ázsiában élő nomád türkök készítették. Az állati eredetű bőrtartókban és a felfújt belső szervekből készült tárolókban már az ősidők óta tartottak élelmiszereket.  Grocceni - Sajtoldalhttp://tej.grocceni.com/sajtok.html Sajtkészítés házilag, Sajtos ételreceptek, egyebek, sajtos falatkák, Díszítés sajttal, sajttálak, sajtlevesek, meleg-hideg sajtos ételek, szendvicsek, sajtos sütemények, sajtkrémek készítése...  Az oltó készítésehttp://grocceni.com/recept/1893zilahyolto.html "Nagyon ritka eset, hogy "oltó"-ra szükség legyen, de a hol kell, nagyon jó, ha tudják készíteni. Sajtokhoz szükséges leginkább. A juhtenyésztõknek az egyszerû sajt készítésénél elmaradhatatlan anyag az oltó. (Zilahy Ágnes 1893.)  Elronthatatlan, eredeti és ennivaló: a sajttortahttp://www.mindmegette.hu/elronthatatlan-eredeti-es-ennivalo-a-sajttorta-43637 Nagyon szeretem a sajttortát. Egyszerű, tartalmas, igazán sokat nem kell vele pepecselni és nehéz elrontani, arról nem beszélve, hogy előre elkészíthető, így vendégvárásra is tökéletesen alkalmas. A sajttorta igen szép múltra tekint vissza. Bölcsője feltételezhetően az ókori Görögország, ahol az olimpikonokat ezzel az étellel lakatták jól.  Sajttorta - Index Fórumhttp://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9155578 Anno amikor USA-ban töltöttem hosszabb időt, szerettem meg e fura, de jó ízű édességet. Késöbb amikor hazajöttem azt kellett tapasztalnom, hogy egyrészt komoly tortúra a sajttorta beszerzés itthon másrészt nagyon sokan keverik esetleges angol félrefordításnak/értésnek köszönhetöen a túrótortával, pedig a kettő közel nem ugyanaz (utálom is a túró tortát). Ez aztán nem csak itthon tapasztaltam, hanem más országokban is, amelyeknél gyengébb az USA hatás. Nos a topicnak kettős célja van: 1, Igazságot tegyünk sajttorta téren. :) 2, Igazi sajtorta lelőhelyek összegyüjtése és osztályozása.  Házi sajtkészítés .... lennehttp://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9017706 Index Fórum - Életmód - Konyhaasztal - Házi sajtkészítés .... lenne.  Házisajt (citromos tejsajt)http://grocceni.com/recept/hazisajt10.html 1 liter tej, 1 citrom leve.
A citromlével elkevert tejet felmelegítem, de nem forralom, miközben a sajt különválik a savótól. Ekkor leveszem a tûzrõl és pihentetem, míg a savó sárgás szinezetet nem kap...  La Fontaine: A holló meg a rókahttp://epa.oszk.hu/00000/00022/00211/06439.htm Holló úr ült a fatetõn
Csõrébe sajt volt, jókora,
S kit a jóillat csalt oda,
A róka szólt hízelkedõn:
"Á, jónapot, te drága holló!
Mi szép vagy! nincsen is hozzád hasonló!
Nem tódítok, de hogyha hangod
Olyan, mint rajtad ez a toll, ó
Akkor a madarak között elsõ a rangod."  Parmezán - Wikipédiahttp://hu.wikipedia.org/wiki/Parmez%C3%A1n A parmezán olasz keménysajt Emilia–Romagna régióból. Részben lefölözött tehéntejből készül, zsírtartalma (szárazanyagban) 32%-os. Természetes kérgét lekefélik és beolajozzák. Szokásos formája 35-45 cm átmérőjű, 18-25 cm vastag, 24-40 kg súlyú korong.  Appenzeller (sajt) - Wikipédiahttp://hu.wikipedia.org/wiki/Appenzeller_%28sajt%29 Az Appenzeller egy svájci félkemény sajt. A Säntis nevű hegy körüli vidék szolgáltatja a természetes nyers tejet, amelyből az Appenzeller sajt készül. Napjainkban az Appenzeller Käse GmbH és további 70 sajtüzem Appenzell, Thurgau és Szt.Gallen kantonban állítja elő (az éves előállított mennyiség 8622 tonna). Nevét a kelet-svájci Appenzell kantonról kapta. Több, mint 700 éve ismerik ezt a sajtfélét. A középkorban a Szt. Galleni szerzetesek tizedként kapták az appenzelli termelőktől. Egy ebből az időből származó hivatalos okmány említi először a sajtot (1282).  Kecskehttp://kecske.wyw.hu/ [Egyesületek, klubok, szervezetek][Események, programok] [Hírek, cikkek, érdekességek][Kecske betegségek] [Kecskefajták][Kecskehús][Kecskés ételek, receptek][Kecskés fórumok, blogok][Kecskés mesék, játék, vers][Kecskesajt] [Kecsketej, kecskefejés][Kecsketenyésztés][Kecsketúró] [Képek, videók][Külföldi oldalak][Magyar tenyésztők, kecskefarmok][Szakirodalom, könyvek][Vásárlás, kecske termékek]  Egészséghttp://egeszseg.wyw.hu/ [Adatbázisok][Alapítványok - Szervezetek][Alternatív [Adatbázisok][Alapítványok - Szervezetek][Alternatív gyógymód][Baba - Mama][Betegápolás - Otthonápolás] [Betegségek][Egészség portálok][Egészséges életmód] [Egészséges táplálkozás][Egészségpénztárak][Egészségügyi fórumok][Egészségügyi hírek, cikkek][Fogászat - Fogorvos] [Gyógyászati segédeszközök][Gyógymasszás][Gyógyszerek - Gyógyszergyártók][Gyógyszertárak Budapesten] [Gyógyszertárak vidéken][Gyógytorna][Kórházak Budapesten] [Kórházak vidéken][Oktatás - Szakképzés][Orvosi műszerek] [Orvosok][Rendelőintézet - Klinika][Szenvedélybetegségek][Tanácsadás][Természetgyógyászat][Újság - Folyóirat] [Vitamin][Víztisztítás][Weblinkek][Wellness - Fitnesz]  Bor, borokhttp://bor.wyw.hu/ [Bor klubok][Borászati kellékek][Borászatok][Boréttermek, borozók][Borkalauz][Borrendek][Borturizmus][Fórumok, blogok] [Kiállítások, fesztiválok][Kiegészítők, ajándékok] [Magazinok, újságok][Portálok][Szakirodalom][Szaküzletek, kereskedések][Szervezetek, szövetségek][Szolgáltatás]  Receptekhttp://receptek.wyw.hu/ [Cukrászok][Ételfutárok][Fűszerek][Gasztronómia - Érdekességek][Gasztronómia - Hírek, cikkek][Gasztronómia - TV, műsorok][Gasztronómiai lexikon][Hasznos tippek, tanácsok] [Humor - Vicc][Könyvek, magazinok, DVD][Magyar konyha] [Nemzetek konyhája][Oktatás, szakképzés][Programok, események][Recept - Fórumok][Receptek, ételek][Receptkereső oldalak] [Rekordok][Szakácsok][Táplálkozás][Terítés, tálalás][Ünnepi receptek]  Vásárláshttp://vasarlas.wyw.hu/ Wyw kategorizált linkgyűjtemény, vásárlás, online vásárlás témaörben, az alábbi főbb kategóriákban: [Ajándék - Vásárlás] [Akciók - kedvezményes vásárlás] [Aukciók] [Autósboltok, autóvásárlás] [Állatkereskedés, kisállatkereskedés] [Áruház - Vásárlás] [Biobolt - Egészség] [CD, DVD, video- és audiokazetta] [Diszkontáruházláncok] [Divat, ruházkodás, vásárlás] [Építőipar - Vásárlás] [Fogyasztóvédelem] [Fotó- optika] [Hipermarketek] [Hobbi] [Ingatlan] [Könyv] [Kozmetikum, parfüm] [Mobiltelefon, telefon] [Online vásárlás] [Óra, ékszer] [Sport] [Számítástechnika] [Vásárlási hitel] [Vásárlási szokások] [Vásárlási tippek] [Vegyesbolt, vegyeskereskedés] ...  Webshop, webáruházakhttp://webshop.wyw.hu/ [Ajándék][Antenna][Állateledel][Bababoltok][Barkácsboltok] [Bérelhető webáruház][Bútor][CD, DVD][Disco Technika] [Egészség][Ékszerboltok][Élelmiszer][Épitőipar][Esküvő] [Fényképezőgép, video][Gép, szerszám][Illatszerek, parfüm] [Írószer, irodatechnika][Italboltok][Jármű és közlekedés] [Játék][Kereskedelem][Kerti gépek, eszközök][Könyvesboltok] [Lemezboltok][Mobiltelefon - Telefon][Munkaruha, munkavédelem][Műszaki cikk][Otthon Lakás][Pizza Rendelés][Ruha - Cipő] [Ruházat][Sport, hobbi][Számítástechnika][Szépségápolás] [Webshop készítés]  Bio, biotermékekhttp://bio.wyw.hu/ Wyw katalógus bio kategóriában, az alábbi főbb témakörökben: [Bio élelmiszer] [Bio termékek] [Biobolt] [Biogazdálkodás] [Biopiac] [Bioüzemanyag] [Egészséges táplálkozás] [Egyesületek, szervezetek] [Életmód] [Hírek, cikkek] [Szakirodalom] ...  Mezőgazdasághttp://mezogazdasag.wyw.hu/ [Agrár fórumok][Agrárinformatika][Agrárkamarák] [Agrárportálok][Apróhirdető portálok][Állategészségügy, gyógyszerek, vitaminok][Állattenyésztés][Biotermesztés] [Egyéb érdekességek][Egyesületek - Szövetségek] [Erdőgazdálkodás][Európai Unió][Feldolgozóipar][Filmek - Videók][Földművelésügyi hivatalok][Gazdaboltok][Gépek Javítása - Szervíz - Alkatrész][Gépek, berendezések, eszközök][Időjárás előrejelzés][Kemikáliák][Kereskedelem] [Kutatóintézetek][Mezőgazdasági kerítések][Mezőgazdasági kiállítások][Mezőgazdasági múzeumok][Nemzetközi szervezetek][Növénytermesztés][Oktatás - Szakképzés][Öntözéstechika] [Őstermelők - Kistermelők][Pályázat, pályázati tanácsadás] [Permetezés - Növényvédelem][Raktározás - Raktártechnika] [Szakirodalom - Könyv][Szövetkezetek][Takarmány - Takarmányozás][Terméktanácsok][Termőföld][Vetőmag]  Egészségvédelemhttp://egeszsegvedelem.wyw.hu/ [Baba rovat][Betegségek][Betegségmegelőzés][Diéta] [Egészségi szervezetek][Egészségügyi portálok] [Egészségügyi reform][Egészségvédelem][Gyógynövények] [Haj] [Kórházak Budapesten][Kórházak vidéken][Lelkisegély] [Orvosi műszerek][Pszichiátria][Pszichológia] [Szanatóriumok][Szűrőállomások][Táplálékkiegészítők] [Természetgyógyászat]  Grillhttp://grill.wyw.hu/ Wyw tematikus katalógus grill, grillezés témakörben, az alábbi főkategóriákban: [Barbecue szószok] [BBQ oldalak] [Fórumok] [Fűszerek] [Grill étterem - Budapest] [Grill étterem - Vidék] [Grillezett bárány, marha, sertés] [Grillezett halak] [Grillezett szárnyasok] [Grillezett zöldségek, gyümölcsök, egyéb] [Grillpác] [Grillsütők] [Hasznos tippek, tanácsok] [Kerti grillezés] [Könyvek] [Programok, rendezvények] [Receptek] [Saláta ötletek kerti partikra] [Szakmai, hivatalos oldalak] [Szállások grillezési lehetőséggel] [Újdonságok, érdekességek]  Süteményhttp://sutemeny.wyw.hu/ Wyw tematikus webkatalógus sütemény, sütemények témakörben az alábbi főkategóriákban: [Aprósütemény receptek] [Csokoládés sütemények] [Diétás sütemények] [Diós, mákos sütemények] [Érdekességek] [Fánkok] [Gyümölcsös sütemények] [Könyvek, magazinok] [Kuglófok, kalácsok] [Mézes sütemények] [Muffin] [Népek receptjei] [Palacsinták] [Piték] [Pogácsák] [Rétes] [Sós sütemények] [Sütemény receptek] [Sütemény rendelés] [Sütés nélkül] [Sütési eszközök, kellékek] [Sütis blogok] [Tippek, trükkök] [Torták] [Ünnepi sütemények, desszertek] ...  SajtCentrumhttp://www.sajtcentrum.hu/ Sajt-Centrum Plusz Kft. - Sajt & Gasztronómiai Nagykereskedés és webáruház.  Kiss Házi Sajt Manufaktúrahttp://www.kisshazisajt.hu/ Ifjúkorom kedvenc sajtja a parenyica volt, de ekkor még csak szlovák parenyicát lehetett kapni. Nem gondoltam ilyenkor még arra, hogy sajtokkal fogok foglalkozni, főleg a növénytermesztésben dolgoztam és rövid időre a vendéglátás világába is betekinthettem. A Gondviselés úgy hozta, hogy szüleim rendszerváltás után visszaadott birtokain gazdálkodtunk, kiegészítve az állattenyésztéssel. A tej csökkenő felvásárlási ára miatt egy idő után úgy döntöttem, magam dolgozom fel a tejet. Feleségemmel együtt itthon készítettük a sajtokat. Kiss Ferenc - 5516 Körösladány, Batthyány u. 27.  Kiss Házi Sajt - Képgalériahttp://www.kisshazisajt.hu/index.php?page=gallery Kiss Házi Sajt Manufaktúra - Képgaléria: sajtok, birtok, események, életképek.  Pálpusztai Sajthttp://palpusztaisajt.hu/ A Brevico Kft sajtüzeme 2004 szeptemberében kezdte meg működését Gödöllőn. A vezetőség már ekkor több mint tíz éves tapasztalattal rendelkezett a pálpusztai sajt gyártásával kapcsolatban. Pálpusztai történelem, hogyan készül, hogyan fogyasszuk, díjak.  Sonkás sajtos pirítós és más sajtos érdekességek!http://vendeg.postr.hu/megmentonk-a-sajt Milyen sajtos ételek vannak? A vendéglátás sarkalatos kérdése, hogy konyhánkban milyen alapanyagokból főzőcskézzünk ? Milyen ételrecept szerint egészséges, ízletes az étel? A élelmiszerek összetétele pontosan meghatározható, de az egyes összetevők fogyasztásának ajánlott napi mennyiségét folyamatosan módosítják. Ami tegnap még tökéletes volt, az ma magasnak számít, de a jövőben megint jó érték lehet (pl.: koleszterin, D-vitamin, ...). Vendéglátásról, konyháról és receptekről a Vendég a háznál oldalon részletekbe menően is olvashat! Olvasson utána a sajtos témának.  Eru Hungária Sajtgyártó Kft.http://www.eru.hu/ Az ERU Hungária a hagyományos Camping tömlõs és Mackó sajt minõségének fejlesztése mellett, új termékekkel is jelentkezett az évek során a hazai piacon, úgy mint pl. a Servitas vagy Flamenquito márkanevû sajtok, melyek a magyar sajtok ízvilágához nagyon hasonló holland recepturájú termékeket képviselik a cég portfoliójában. A folyamatos fejlesztések eredményeként a hagyományos régi termékek is megújultak, és megjelentek a hazai áruházak polcain a Camping márka szeletelt és kördoboz variációi is.  Bokri juhsajthttp://www.hiksz.hu/ Bokor község gyönyörű természeti környezetben, ipari üzemektől mentes területen, Nógrád megyében fekszik, ahol több, mint öt éves fejlesztés eredményeként működik a HIKSZ gazdasága.  A sajtról / Sajt és borhttp://www.pannontej.hu/hu/sajt-es-bor.php Pannontej - A sajtkultúra - a borkultúrához hasonlatosan - ősidőktől fogva a gasztronómiai kultúra szerves része. E két csodálatos emberi produktum között sok a rokon vonás, hiszen mindkét fajtából a legizgalmasabbakat gondosan érlelik, kezelgetik, ápolják, míg végül elérik teljes nagyszerűségüket. Bár a bor és a sajt általában jól érzik magukat egymással, azért nem mindegy, hogy melyik sajtfajtát melyik borral fogyasztjuk.  Pannontej Zrt.http://www.pannontej.hu/ A Pannontej Zrt. 1998. júliusában alakult, két tejipari vállalat, a Répcelaki Sajtgyár Rt. és a Zalatej Rt. összevonásával. A társaság fő profilja a sajtgyártás, tulajdonosa 95 %-ban a francia Bongrain S.A., mely Európa egyik legnagyobb, komoly hagyományokkal bíró sajtgyártó cége, s a világ 28 országában van jelen. A Pannontej Zrt. piacvezető márkái a Pannónia, a Medve, és a Karaván. A márkák számos díjjal büszkélkedhetnek, közülük a legkiemelkedőbb a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy elnyerése.  A sajt szerepe az egészséges táplálkozásbanhttp://www.pannontej.hu/hu/sajt-es-egeszseg.php A sajt táplálkozás-élettani értékét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy tejből készül, amiről pedig tudjuk, hogy rendkívül hasznos és tápláló eledelünk. A sajt koncentrált formában különböző mértékben tartalmazza a tej értékes összetevőit. A sajt fontos a csontok számára. Sajtfogyasztás és a szív-érrendszeri betegségek megelőzése...  Sajtok csoportosítása, sajttípusokhttp://www.pannontej.hu/hu/sajt-tipusok.php Szakember szemével nézve a sajtok igen sokféleképp csoportosíthatók, de a fogyasztó számára sajtvásárláskor a sajt íze és állománya a legfontosabb döntési szempont. Az ízválaszték rendkívül széles skálán mozog. Lehet gyenge, könnyű, más étellel könnyen harmonizáló, avagy erős, fűszeres, esetleg csípős, mely az adott ételnek markáns, mással össze nem hasonlítható ízhatást kölcsönöz. A ma már itthon is széles választékból minden fogyasztó megtalálhatja a számára legkellemesebbet.  A sajtkészítés történetehttp://www.pannontej.hu/hu/sajt-tortenet.php A sajtkészítés első tárgyi bizonyítékát a svájci kőkorszakbeli cölöpépítmények leletei között találták, amely egy kivájt, szitaszerűen átlyuggatott eszköz volt. Ez a házi sajtkészítéshez Svájcban ma is használt sajtformákhoz igen hasonló. Ma már nem lehet hitelesen megállapítani, hogy hol, mikor és hogyan jöttek rá először a sajtkészítés módjára...Feltehető, hogy a sajtkészítést különböző időben és helyeken a különböző népek egymástól függetlenül találták fel.  Veszprémtej Zrt.http://www.veszpremtej.hu/ A társaságnak két üzemében folyik ma termelés. A veszprémi üzemegységben a Bakony márkaernyő alá tartozó camemberteket, panírozott termékeket, napi termékeket (tej, tejtöl, kefir, joghurt plusz), és túrókrémeket, valamint a piacvezető Tihany Camembert családot gyártják. Keszthelyen pedig a Sajtroppancs termékcsalád, túrók, a körözöttek, és a vaj készül.  Gasztronómia / Receptekhttp://www.veszpremtej.hu/index.php?pid=25 Veszprémtej - Receptek: Camemberttel és aszalt szilvával töltött pulykamell, Sonkás-camembertes szendvics, Camembert-saláta szőlővel, Gombás – camembertes melegszendvics, Camembert-es pulykasaláta...  Cheese.comhttp://www.cheese.com/ Mindent a sajtokról, a sajt mint tápláló élelmiszer, receptek, sajttípusok...  Sajt - Wikipédiahttp://hu.wikipedia.org/wiki/Sajt A sajt savanyított vagy felfőzött tejből, préseléssel, vagy anélkül készülő étel. Általában tehén, kecske, juh vagy bivaly tejéből készül savanyítással vagy felfőzéssel. A sajttejet általában rövid idejű hőkezeléssel pasztőrözik, amelynek során a patogén mikroorganizmusok elpusztulnak, majd oltóenzimmel és speciális baktériumtenyészettel beoltják, gyakran fűszerezik és érlelik. Az ókortól kezdve világszerte ismert és kedvelt, egészséges tejtermék. A világon több száz féle sajtot gyártanak.  Sajt enciklopédiahttp://www.eszemiszom.hu/m.asp?D=EN&R=saj eszemiszom.hu - Sajt enciklopédia. Sajtfajták, sajttípusok.  A sajtok világahttp://www.mindmegette.hu/a-sajtok-vilaga-12434 Tengernyi féle és fajta, ízű és állagú sajtot találunk a világban. Vannak, akik mesterfokon művelik a sajtkészítést, és nem csak étkezéseik, de kultúrájuk szerves részévé vált ez az ezerarcú csoda, a sajt. Mi, akik többnyire trappista, emmentáli, mackó és ömlesztett kemping sajton nőttünk fel, bizony kapkodjuk a fejünket, ha egy jól felszerelt sajtos pult előtt megállunk. Szerencsére ma már itthon is találunk olyan üzleteket, ahol válogathatunk a francia, svájci, holland, olasz, görög vagy más népek specialitásaként ismert költemények között. Következzen most egy rövid bevezetés a sajtok világába!  Kecskesajt - Wikipédiahttp://hu.wikipedia.org/wiki/Kecskesajt Kecskesajt minden olyan sajt, ami kecsketejből készül. Nem sokkal azután, hogy a kecskét háziasították, már készítettek a pásztorok a tejéből sajtot, tartósítás végett. A kecsketejből hasonlóan készül a sajt, mint a tehéntejből.  A sajt történetehttp://hu.wikipedia.org/wiki/A_sajt_t%C3%B6rt%C3%A9nete Wikipédia: Nincs arra perdöntő bizonyíték, hogy a sajt honnan származik, de Európában és a Közel-Keleten a római uralom alatt terjed el. A valószínűsíthető időpontok az első sajtkészítésre Kr. e. 8000 és Kr.e. 3000 közé tehető (amikor háziasították a juhokat). Az első sajtokat a közel-keleten élő nomádok vagy a közép-ázsiában élő nomád türkök készítették. Az állati eredetű bőrtartókban és a felfújt belső szervekből készült tárolókban már az ősidők óta tartottak élelmiszereket.  Grocceni - Sajtoldalhttp://tej.grocceni.com/sajtok.html Sajtkészítés házilag, Sajtos ételreceptek, egyebek, sajtos falatkák, Díszítés sajttal, sajttálak, sajtlevesek, meleg-hideg sajtos ételek, szendvicsek, sajtos sütemények, sajtkrémek készítése...  Az oltó készítésehttp://grocceni.com/recept/1893zilahyolto.html "Nagyon ritka eset, hogy "oltó"-ra szükség legyen, de a hol kell, nagyon jó, ha tudják készíteni. Sajtokhoz szükséges leginkább. A juhtenyésztõknek az egyszerû sajt készítésénél elmaradhatatlan anyag az oltó. (Zilahy Ágnes 1893.)  Elronthatatlan, eredeti és ennivaló: a sajttortahttp://www.mindmegette.hu/elronthatatlan-eredeti-es-ennivalo-a-sajttorta-43637 Nagyon szeretem a sajttortát. Egyszerű, tartalmas, igazán sokat nem kell vele pepecselni és nehéz elrontani, arról nem beszélve, hogy előre elkészíthető, így vendégvárásra is tökéletesen alkalmas. A sajttorta igen szép múltra tekint vissza. Bölcsője feltételezhetően az ókori Görögország, ahol az olimpikonokat ezzel az étellel lakatták jól.  Sajttorta - Index Fórumhttp://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9155578 Anno amikor USA-ban töltöttem hosszabb időt, szerettem meg e fura, de jó ízű édességet. Késöbb amikor hazajöttem azt kellett tapasztalnom, hogy egyrészt komoly tortúra a sajttorta beszerzés itthon másrészt nagyon sokan keverik esetleges angol félrefordításnak/értésnek köszönhetöen a túrótortával, pedig a kettő közel nem ugyanaz (utálom is a túró tortát). Ez aztán nem csak itthon tapasztaltam, hanem más országokban is, amelyeknél gyengébb az USA hatás. Nos a topicnak kettős célja van: 1, Igazságot tegyünk sajttorta téren. :) 2, Igazi sajtorta lelőhelyek összegyüjtése és osztályozása.  Házi sajtkészítés .... lennehttp://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9017706 Index Fórum - Életmód - Konyhaasztal - Házi sajtkészítés .... lenne.  Házisajt (citromos tejsajt)http://grocceni.com/recept/hazisajt10.html 1 liter tej, 1 citrom leve.
A citromlével elkevert tejet felmelegítem, de nem forralom, miközben a sajt különválik a savótól. Ekkor leveszem a tûzrõl és pihentetem, míg a savó sárgás szinezetet nem kap...  La Fontaine: A holló meg a rókahttp://epa.oszk.hu/00000/00022/00211/06439.htm Holló úr ült a fatetõn
Csõrébe sajt volt, jókora,
S kit a jóillat csalt oda,
A róka szólt hízelkedõn:
"Á, jónapot, te drága holló!
Mi szép vagy! nincsen is hozzád hasonló!
Nem tódítok, de hogyha hangod
Olyan, mint rajtad ez a toll, ó
Akkor a madarak között elsõ a rangod."  Parmezán - Wikipédiahttp://hu.wikipedia.org/wiki/Parmez%C3%A1n A parmezán olasz keménysajt Emilia–Romagna régióból. Részben lefölözött tehéntejből készül, zsírtartalma (szárazanyagban) 32%-os. Természetes kérgét lekefélik és beolajozzák. Szokásos formája 35-45 cm átmérőjű, 18-25 cm vastag, 24-40 kg súlyú korong.  Appenzeller (sajt) - Wikipédiahttp://hu.wikipedia.org/wiki/Appenzeller_%28sajt%29 Az Appenzeller egy svájci félkemény sajt. A Säntis nevű hegy körüli vidék szolgáltatja a természetes nyers tejet, amelyből az Appenzeller sajt készül. Napjainkban az Appenzeller Käse GmbH és további 70 sajtüzem Appenzell, Thurgau és Szt.Gallen kantonban állítja elő (az éves előállított mennyiség 8622 tonna). Nevét a kelet-svájci Appenzell kantonról kapta. Több, mint 700 éve ismerik ezt a sajtfélét. A középkorban a Szt. Galleni szerzetesek tizedként kapták az appenzelli termelőktől. Egy ebből az időből származó hivatalos okmány említi először a sajtot (1282). 
|
| Oldal leírása sajt.wyw.hu: Sajt katalógus - sajtok és bor, sajtkészítés, receptek, Magyar, Francia, Olasz, Spanyol sajtok, sajtos receptek, sajtkészítők, sajtreceptek. Rántott, füstölt, házi sajt. Gyűjteményünkben 189 válogatott sajt témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz! Hirdetések
Közösség |