Sajttörténelem > Sajt - wyw.hu

Talált weboldalak ebben a kategóriában: Sajttörténelem > 9 weboldal. Kategória leírása: Sajttörténelem, a sajtkészítés története.
Szponzorált linkek
Sajt - Wikipédia
http://hu.wikipedia.org/wiki/Sajt

A sajt savanyított vagy felfőzött tejből, préseléssel, vagy anélkül készülő étel. Általában tehén, kecske, juh vagy bivaly tejéből készül savanyítással vagy felfőzéssel. A sajttejet általában rövid idejű hőkezeléssel pasztőrözik, amelynek során a patogén mikroorganizmusok elpusztulnak, majd oltóenzimmel és speciális baktériumtenyészettel beoltják, gyakran fűszerezik és érlelik. Az ókortól kezdve világszerte ismert és kedvelt, egészséges tejtermék. A világon több száz féle sajtot gyártanak.

Sajt - Wikipédia
A sajt története
http://hu.wikipedia.org/wiki/A_sajt_t%C3%B6rt%C3%A9nete

Wikipédia: Nincs arra perdöntő bizonyíték, hogy a sajt honnan származik, de Európában és a Közel-Keleten a római uralom alatt terjed el. A valószínűsíthető időpontok az első sajtkészítésre Kr. e. 8000 és Kr.e. 3000 közé tehető (amikor háziasították a juhokat). Az első sajtokat a közel-keleten élő nomádok vagy a közép-ázsiában élő nomád türkök készítették. Az állati eredetű bőrtartókban és a felfújt belső szervekből készült tárolókban már az ősidők óta tartottak élelmiszereket.

A sajt története
Sajt a gasztronómiában
http://www.cheezio.hu/lex5.html

A sajtkészítés története több említést tesz arról, hogy a sajtot már az ókorban széles körben használták a gasztronómiában. A római kor kifinomult ízléséről tanúskodik, hogy ismerték a sajt füstölést, fokhagymával és más fűszerekkel történő ízesítését is.

Sajt a gasztronómiában
A sajt története - www.ovartej.hu
http://www.ovartej.hu/index.php?menu=1&almenu=1

Egy görög monda szerint a sajtkészítés mestersége úgy jutott el az emberekhez, hogy Apollón és Küréné nimfa fiát, Arisztaioszt, a mirtusznimfák, Hermész gyermekei, megtanították, hogyan kell a tejet megalvasztani, sajttá érlelni. Arisztaiosz a tudományt másoknak is továbbadta, s hálából istenként tisztelték. Az emberiség a klasszikus értelemben vett sajtokat is régóta ismeri: készítésük lényege, hogy oltóanyagot adnak a tejhez, és így alvasztják meg. Ilyen oltóanyag lehetett a levágott borjú gyomrából kivett tejalvadék, a bogáncs virágzata, a vadsáfránymag, vagy a fügefa nedve.

A sajt története - www.ovartej.hu
Éttermek és kritikák: Sajttörténelem
http://www.etteremkritika.com/index.php?page=sajt&spage=sajttortenelem&lang=hu

Sajnos pontos dátumot nem tudunk a sajtok készítésének kezdetéről, egy dologban viszont biztosak lehetünk: A sajtra véletlenül talált rá az emberiség. Ami pedig a készítésének kezdeteit illeti, az első sajtokat akkor alkothatták, amikor bizonyos embercsoportok már összeverődtek. Ekkor kezdték ugyanis a szarvasbarha háziasítását is. A sajtra, mint tejnek termékére, csak a véletlennek köszönhetően bukkant rá az emberiség...

Éttermek és kritikák: Sajttörténelem
A sajt csíziója
http://www.bellacafe.hu/2010/06/23/a-sajt-csizioja/

Az emberi társadalom kialakulása idején történhetett – amint azt svájci kőkorszaki leletek bizonyítják –, hogy a befogott állatok tejéből először készítettek sajtot. A sajtkészítés mesterségének ilyen korai ismeretére a mindennapok szükségletei adják a magyarázatot; a bőségesen rendelkezésre álló tejből könnyűszerrel állíthattak elő kezdetleges szilárdabb anyagot, ami később azután a sajt lett.

A sajt csíziója
A sajtkészítés története
http://www.pannontej.hu/hu/sajt-tortenet.php

A sajtkészítés első tárgyi bizonyítékát a svájci kőkorszakbeli cölöpépítmények leletei között találták, amely egy kivájt, szitaszerűen átlyuggatott eszköz volt. Ez a házi sajtkészítéshez Svájcban ma is használt sajtformákhoz igen hasonló. Ma már nem lehet hitelesen megállapítani, hogy hol, mikor és hogyan jöttek rá először a sajtkészítés módjára...Feltehető, hogy a sajtkészítést különböző időben és helyeken a különböző népek egymástól függetlenül találták fel.

A sajtkészítés története
Sajtkészítő vidékek
http://www.bukkisajt.hu/sajtok-a-gasztronomiaban/111.html

Jellegzetesen sajtkészítő vidékeknek tekinthetők azok a területek, ahol az éghajlat természetes legelőknek, a takarmánynyövényeknek kedvez, bőséges és egyenletesen elosztott csapadékkal. Ezen a téren első helyen állnak a mérsékelt égöv vidékei, köztünk hazánk is. Itt különbséget kell tenni még a hegyi és a sík vidékek között is, más jellegű sajtok készülnek a fentiekben említett területeken, északon elsősorban a karakteres hosszan érlelet félkemény illetve kemény sajtok készíthetők, míg az alföldi területeken szikes savanykás legelőterületekből adódóan inkább friss lágy sajtok és félpuha sajtok készíthetők, de ezen területek kemény sajtok gyártására is alkalmasak. A sajtkészítés szempontjából a legkedvezőbbek a magas hegyvidékek és a Golf-áram által befolyásolt sík vidékek. Nem véletlen, hogy ezekben az országokban a tejgazdaság, és ennek keretében a sajtipar korán kifejlődött, és igen nagy fokot ért el.

Sajtkészítő vidékek
Rövid történelem
http://www.nlcafe.hu/tej_kamp_ny/20081109/rovid_sajttortenelem/

Ősünk már több ezer éve készített házilagosan sajtot, de azok nagyrészt egyszerű túrósajtok voltak. Előállításukban főleg Európa déli és egyes nyugati népei (olaszok, franciák, spanyolok, görögök, svájciak, hollandok) jeleskedtek.

Rövid történelem
Hirdetések
Oldal leírása
sajt.wyw.hu: Sajt katalógus - sajtok és bor, sajtkészítés, receptek, Magyar, Francia, Olasz, Spanyol sajtok, sajtos receptek, sajtkészítők, sajtreceptek. Rántott, füstölt, házi sajt.
Gyűjteményünkben 189 válogatott sajt témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Aktív linkek: 189 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 1 | Linkre kattintás összesen: 27209